Przepis na Szare kluski z wedzonką – potrawa wielkopolska

Składniki potrzebne do przepisu: Szare kluski z wedzonką – potrawa wielkopolska

  • ziemniaki 10 szt
  • mąka 2 (około) szklanki
  • jajko 1 szt
  • >wędzony boczek 0,5 kg
  • cebula duża 2 szt
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Szare kluski z wedzonką – potrawa wielkopolska ?

    Surowe ziemniaki zetrzeć, jeżeli jest nadmiar soku to odlać. Dodać jajko i mąkę. Ilości mąki dokładnie określić nie można, zależy to od gatunku i wodnistości ziemniaków. Wymieszać na jednolitą masę. Wrzucać maleńkimi porcjami na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut. Wykładać cedzakiem do dużej miski.

    Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebule i boczek. Zrumienić. Dodać do klusek i delikatnie wymieszać.

    Podawać gorące, bardzo dobrze smakują z ugotowaną kiszoną kapustą.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556