Składniki potrzebne do przepisu: Wrapy Pchły
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
jak przyrządzić Wrapy Pchły ?
Ciasto naleśnikowe:
do wysokiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli. Wszystko ze sobą mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy po szklance wody, ( ciasto nie może być ani za gęste, ani za rzadkie). Potem wbijamy jajka, wsypujemy proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po tak przygotowanym cieście nagrzewamy patelnię lejemy olej (minimalnie). Na rozgrzaną patelnię wlewamy chochelkę ciasta i smażymy, przewracamy w momencie wyschnięcia ciasta z wierzchu (ciasto po każdym naleśniku dodajemy kropelkę oleju)
wypełnienie naleśnika:
na usmażony naleśnik kładziemy plasterek lub dwa polędwicy sopockiej, na to nakładamy nie za dużą ilość skartowanego żółtego sera. Zawijamy jak krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni około 5 minut z jednej i drugiej strony. Po usmażeniu odkładamy na talerzyk.
Sos pieczarkowy:
pieczarki pokrojone na drobno podsmażamy na małym ogniu wraz z cebulką. W rondelku gotujemy wodę około 1/2 litra i dodajemy kostkę rosołową. Podsmażone pieczarki i cebulkę wrzucamy do bulionu i dusimy około 20 min co jakiś czas mieszając. Dodajemy do smaku pieprz czarny i ziołowy, paprykę ostrą i słodką, szczyptę soli.
W szklance lub miseczce rozrabiamy śmietanę z 2 łyżeczkami mąki i 1/3 szklanki wody. Wlewamy do sosu pieczarkowego stale mieszając. Gotujemy jeszcze około 5 min na małym ogniu. Wrapy wykładamy na talerz i polewamy sosem pieczarkowym. Życzę smacznego