Składniki potrzebne do przepisu: Zupa pomidorowa z bazylią
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 10 min.
jak przyrządzić Zupa pomidorowa z bazylią ?
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przeciąć na pół. Nasiona i sok zebrać łyżeczką i wrzucić do sita, wstawionego do miski. Sok odcedzić i odstawić, miąższ pociąć na cienkie paski. 6 liści bazylii odłożyć, resztę posiekać na duże kawałki. Paski pomidorów, odsączony sok i bazylię wrzucić na patelnię, dodać 50 g masła i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy paski zaczną pękać, zwiększyć ogień, dodać resztę masła i szybko wymieszać. Lekko podgotować, doprawić solą i pieprzem. Zupę wlać do talerzy, na środek każdego talerza położyć odrobinę twarożku, przybrać bazylią i podawać.