Przepis: Karpatkowiec z orzechami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćKarpatkowiec z orzechami ?
Mąka, margaryna, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, śmietana.
Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na gładką masę.
Ciasto podzielić na 2 części.
Dwie identyczne blachy posmarować tłuszczem, wyłożyć na nie ciasto, posmarować powidłami.
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Pianę ułożyć na powidłach, a potem posypać posiekanymi orzechami.
Obydwa ciasta piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez 30 minut.
Wyjąć placki i ostudzić.
Przygotować krem karpatkowy, według przepisu na opakowaniu.
Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy.
Nakryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechowo-śliwkową do dołu.
Na koniec polać ciasto polewą czekoladową.