Przepis: Sernik waniliowy – idealnie gładki
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas pieczenia: 65 min.
Jak przyrządzić Sernik waniliowy – idealnie gładki?
Tortownica o średnicy 27cm.
Spód:
Ciastka zmielić i połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy wysmarować tłuszczem i nałożyć papier do pieczenia. Ciastkami wyłożyć cały spód formy. Odstawić na bok, w chłodniejsze miejsce. Może być ewentualnie do lodówki.
Masa serowa:
Jajka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem. Twaróg i śmietanę 12% wymieszać ze sobą. Dodać do sera jajka z cukrem, proszek budyniowy i wymieszać. W tym momencie też użyłam blendera, aby masę idealnie zmiksować, wygładzić. Można również ser zmielić w maszynce do mięsa, ale blender również sobie radzi.
Kremówkę ubić – szybkim sposobem również jest blender. Dodać do masy serowej i wymieszać, ale już za pomocą miksera na średnich obrotach albo ręcznie.
Masę wylać na wyłożony ciastkami spód tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej**. Sernik pieczemy 60-65 minut. Jeśli zacznie zbyt szybko się rumienić z góry, wystarczy nałożyć kawałek folii aluminiowej.
Upieczony sernik zostawiamy na początku w piekarniku. Później wyjmujemy i czekamy jeszcze parę godzin, jednak najlepiej całą noc.
Na następny dzień dekorujemy lukrem albo polewą – po prostu według smaku.