Przepis: Sernik wiedeński puszysty
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 80 min.
Jak przyrządzić Sernik wiedeński puszysty?
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy, w kilku częściach, ser i cały czas ucierając, siejemy przez sito mąkę i budyń. Na końcu dodajemy pianę ubita z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodajemy bakalie, całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180c przez 80 min. Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzony przekładamy na paterę. Podajemy z porcją bitej śmietany.