Jak przyrządzić Tarta jabłkowa?

Przepis: Tarta jabłkowa

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Tarta jabłkowa?

Masło posiekać z mąką, dodać 2/3 cukru, żółtko i szczyptę soli, zarobić kruche ciasto, zawinąć w folię, schłodzić. Budyń ugotować na mleku.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić na cienkie półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy na tarte, ponakłuwać widelcem.

Piec temp. 200C na złoty kolor. Ciasto posmarować budyniem, na wierzchu gęsto ułożyć plasterki jabłek, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika o temp. 200C, piec ok. 30 minut.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556