Przepis: Tarta śliwkowa z serkiem mascarpone
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Tarta śliwkowa z serkiem mascarpone?
Wszystkie składniki na ciasto do tarty szybko ze sobą zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę. Po czym wykładamy nim spód naczynia do tarty tak by boki wystawały na 2-3 cm do góry. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię. Przed nałożeniem farszu zawsze należy ciasto najpierw podpiec około 10 – 12 minut w piekarniku.
Śliwki myjemy, suszymy i wyjmujemy z nich pestki. Na podpieczonym wcześniej spodzie do tarty układamy śliwki i posypujemy je brązowym cukrem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C
Jajka wraz z serkiem mascarpone miksujemy i dodajemy cukier puder. Wylewamy na podpieczone już śliwki z ciastem i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut.