Jak przyrządzić Tarta śliwkowa z serkiem mascarpone?

Przepis: Tarta śliwkowa z serkiem mascarpone

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Tarta śliwkowa z serkiem mascarpone?

Wszystkie składniki na ciasto do tarty szybko ze sobą zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę. Po czym wykładamy nim spód naczynia do tarty tak by boki wystawały na 2-3 cm do góry. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię. Przed nałożeniem farszu zawsze należy ciasto najpierw podpiec około 10 – 12 minut w piekarniku.

Śliwki myjemy, suszymy i wyjmujemy z nich pestki. Na podpieczonym wcześniej spodzie do tarty układamy śliwki i posypujemy je brązowym cukrem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C

Jajka wraz z serkiem mascarpone miksujemy i dodajemy cukier puder. Wylewamy na podpieczone już śliwki z ciastem i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556