Przepis: Tarta z jabłkami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 70 min.
Jak przyrządzić Tarta z jabłkami?
Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać na stolnicę. We wgłębienie pośrodku wlać ubite jajko, wsypać 5 łyżek cukru i dodać startą na wiórki margarynę (zostawić 1 łyżkę). Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Rodzynki umyć, osączyć i polać rumem, jabłka obrać, przekroić na połówki. Tortownicę posmarować margaryną, wylepić ciastem. Na cieście układać ciasno obok siebie połówki jabłek, ich środki napełnić rodzynkami. Budyń zmieszać z 1/3 śmietanki. Pozostałą śmietankę zagotować z resztą cukru, cukrem waniliowym i łyżką margaryny. Wlać budyń i od razu zalać jabłka. Piec 60-70 minut w 180st. Ciasto zostawić na dobę w formie.