Przepis: Tarta z jabłkami na święta
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Tarta z jabłkami na święta?
Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj żółtko, szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto. Jeśli się nie klei, dodaj trochę zimnej wody. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 min.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, każdą ćwiartkę przekrój na 4 cienkie plasterki. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 4 min, odcedź.
Wyklep ciastem formę do tarty nasmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw na 4 min do piekarnika. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp spód tary połową cukru, ułóż plasterki jabłek, rodzynki i posyp pozostałym cukrem. Piecz 15 min i posyp cukrem pudrem.