Przepis: Tarta z owocami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przyrządzić Tarta z owocami?
Z mąki, masła, cukru pudru, cukru waniliowego, i żółtek zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Blaszkę do tarty posmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować, wyciąć koło, wyłożyć ciastem formę, ugnieść wkoło aż na boki. Ciasto po nakłuwać widelcem, żeby równo rosło.
Piec w 180 st C około 25 – 30 minut.
Na upieczone ciasto wylać ugotowany gorący budyń, ułożyć maliny i borówki, jak wystygnie wstawić do lodówki, aż budyń dobrze zastygnie.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić.
Wstawić do lodówki.
Tężejącą galaretką zalać owoce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia tarty.
Podawać następnego dnia.