Przepis na Drożdżówki z budyniem

Składniki potrzebne do przepisu: Drożdżówki z budyniem

  • mąka pszenna 300 gr.
  • >świeże drożdże 10 gr.
  • cukier 20 gr.
  • >jajo 1 szt.
  • olej 1/4 szkl.
  • mleko 0,5 szkl.
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy 60 gr
  • >mleko do budyniu 1,5 szkl.
  • >cukier do budyniu 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Drożdżówki z budyniem ?

    Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

    Mleko podgrzać, wymieszać z olejem, cukrem i solą. Lekko przestudzić, po czym połączyć z jajkiem. Dodać do mąki wymieszanej z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.

    W między czasie przygotować budyń. Do garnka wlać 1 szkl. mleka, wstawić do gotowania. W kubku wymieszać budyń z pozostałym mlekiem dodając 2 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wlać budyń, energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.

    Z ciasta formować okrągłe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem kubka/ filiżanki, po czym napełnić je nadzieniem.

    Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajem z 1 łyżką mleka.

    Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

    Wstawić drożdżówki i piec 15 – 20 min, do zrumienienia.

    Wystudzić na kratce.

    Smacznego!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553