Przepis na Rozetki

Składniki potrzebne do przepisu: Rozetki

  • mleko 1 szklanka
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • jajka 2 szt
  • mąka 1,5 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Rozetki ?

    W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać mleko, lekko rozbełtane jajka i wanilię. Dobrze wymieszać na gładką masę i zostawić aby odpoczęło, przynajmniej 30 minut.

    Olej rozgrzać w szerokim rondlu do temperatury 195 st.C. Dowolną końcówkę rozetkownicy wkręcić do uchwytu, zanurzyć na kilka minut w gorącym oleju, lekko otrząsnąć i delikatnie zanurzyć w cieście – uważać aby ciasto nie przykryło górnej części nasadki bo wtedy ciastko nie zejdzie z końcówki po usmażeniu – zanurzyć w gorącym oleju i smażyć aż ciastka się ładnie zrumienią. Czasami same odczepiają się od końcówki, czasami trzeba sobie pomóc widelcem.

    Odsączyć na ręczniku papierowym, przenieść na talerz i lekko oprószyć cukrem pudrem.

    Dobrze jest zanurzać końcówkę w gorącym oleju przed każdorazowym maczaniu w cieście – od tak rozgrzanej ciasto łatwiej samo odchodzi.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553