Przepis na Cielęcina duszona w sosie pomidorowym

Składniki potrzebne do przepisu: Cielęcina duszona w sosie pomidorowym

  • >cielęcina bez kości 1 kg
  • olej z oliwek 60 ml
  • cebula duża 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • >pieprz ziarnisty 15 ziarenek
  • >wino czerwone wytrawne 80 ml
  • sok pomidorowy 250 ml
  • >lub przecier pomidorowy 2 łyżki
  • oregano szczypta
  • cukier szczypta
  • sól do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Cielęcina duszona w sosie pomidorowym ?

    Mięso pokroić na kawałki o grubości około 4cm i podsmażyć na oleju ze wszystkich stron.

    Dodać drobno pokrojona cebule i czosnek i smazyc około 5 minut.

    Dodać przyprawy i zalać winem. Dusić do momentu, aż wyparuje wino.

    Dodać sok pomidorowy lub przecier,sol do smaku i szczyptę cukru.

    Dusić wszystko do miekkosci mięsa.

    Podawać z ryżem na sypko, ziemniakami i chlebem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553