Przepis na jasny sos z żeberek z makaronem

Składniki potrzebne do przepisu: jasny sos z żeberek z makaronem

  • żeberka ekstra mięsne 60 dag
  • cebula 2 szt
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • listek laurowy
  • majeranek
  • olej
  • sól
  • pieprz prosto z młynka
  • śmietana 3 łyżki
  • makaron
  • oliwa z pestek winogron
  • bulion lub wywar z warzyw 2 szkl
  • mąka 2-3 łyżki
  • natka pietruszki posiekana
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić jasny sos z żeberek z makaronem ?

    Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy, porcjujemy.

    Sprawione żeberka wkładamy na patelnię, z dobrze rozgrzaną oliwą. Obsmażamy je ze wszystkich stron na złoty kolor.

    Obsmażone przekładamy do garnka. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu – nie za dużo – tylko 3 łyżki.

    (resztę tłuszczu zlewamy do specjalnego słoiczka)

    Szklimy cebule pokrojone w piórka.

    Zeszklona cebulę dokładamy do garnka z podsmażonymi żeberkami. Wlewamy bulion albo wywar z warzyw, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.

    Gdy żeberka będą miękkie rozrabiamy mąkę z odrobiną zimnej wody i śmietaną, dokładnie rozrabiamy, rozcieramy, by nie było grudek. Zaciągamy sos. Zagotowujemy, dodajemy natkę pietruszki.

    Uprzednio ugotowany makaron (rurki, wstążki, kokardki, kolanka) nakładamy na talerze i dodajemy sos.