Przepis na Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym

Składniki potrzebne do przepisu: Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym

  • >piersi z kaczki 2 szt
  • sól
  • >pieprz cytrynowy
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • >ostra mielona papryka
  • >sok wyciśnięty z pomarańczy 1/2 litra
  • >sok z pomarańczy (dodatkowo) 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym ?

    Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórkę w krateczkę, posolić, natrzeć papryką i posypać pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać patelnię teflonową i ułożyć piersi nadkrojoną skórką do dołu. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, aż piersi się zrumienią i puszczą tłuszczyk. Wlać 1/2 litra soku pomarańczowego, dusić pod przykryciem około 20 min. Wyjąć na półmisek, mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki soku pomarańczowego, wlać do sosu

    i zagotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą

    i pieprzem cytrynowym. Piersi pokroić i polać sosem. Smacznego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553