Przepis na Zrazy zawijane

Składniki potrzebne do przepisu: Zrazy zawijane

  • wołowina 1 kg
  • ogórki kiszone 5 sztuk
  • słonina 100 g
  • cebula 2 sztuki
  • >liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • smalec do smażenia
  • mąka 1 łyżka
  • >kostka wołowa knorr 1 kostka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 40min.
    Czas przygotowania: 2 godz.
    Czas gotowania: 90 min.
    Czas smażenia: 10 min.

     

    jak przyrządzić Zrazy zawijane ?

    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry należy rozbić tłuczkiem przez folię z obu stron, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy kawałek cebuli, pół ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż i kawałek słoniny. Płaty mięsa ciasto zwijamy i obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką. Zrazy zarumieniamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy rozpuszczoną kostkę wołową, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dolewając wody- dusimy około 1,5 godziny. Miękkie zrazy wyjmujemy, usuwamy nitkę/ wykałaczki. Mąkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami sosu i dodajemy go do garnka- do reszty sosu, zagotowujemy wraz z mięsem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553