Składniki potrzebne do przepisu: Zrazy zawijane
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 40min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 90 min.
Czas smażenia: 10 min.
jak przyrządzić Zrazy zawijane ?
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry należy rozbić tłuczkiem przez folię z obu stron, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy kawałek cebuli, pół ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż i kawałek słoniny. Płaty mięsa ciasto zwijamy i obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką. Zrazy zarumieniamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy rozpuszczoną kostkę wołową, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dolewając wody- dusimy około 1,5 godziny. Miękkie zrazy wyjmujemy, usuwamy nitkę/ wykałaczki. Mąkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami sosu i dodajemy go do garnka- do reszty sosu, zagotowujemy wraz z mięsem.