Przepis na Placki jaglane z musem rabarbarowym

Składniki potrzebne do przepisu: Placki jaglane z musem rabarbarowym

  • >kasza jaglana 100 gram
  • woda 300 ml
  • rabarbar 200 gram
  • mleko 1/2 szklanki
  • >mąka żytnia 3-4 łyżki
  • >otręby 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • >stewia do smaku
  • jajko 1 sztuka
  • płatki owsiane – zmiksowane 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 35 min.
    Czas smażenia: 15 min.

     

    jak przyrządzić Placki jaglane z musem rabarbarowym ?

    Kaszę opłukać w zimnej wodzie. Odcedzić. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości – 10-15 minut.

    Rabarbar pokroić w kostkę i zaparzyć, zostawić na sitku.

    Ugotowaną kaszę lekko wystudzić. Wymieszać ją z mlekiem, mąką, otrębami, cukrem i stewią. Na koniec wbić jajko i dobrze wymieszać.

    Rabarbar dobrze odsączyć od wody. Zmiksować blenderem, dodać miód i płatki owsiane. Jeśli będzie troszkę za rzadki, dodać np. trochę kaszki manny, otrębów albo więcej mąki owsianej.

    Placki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu albo beztłuszczowo.

    Podawać na ciepło z musem i innymi dodatkami – jeśli macie ochotę

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553