Przepis na Placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie

Składniki potrzebne do przepisu: Placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka 6 (2) dag (łyżki)
  • jajka 1 szt
  • olej lub smalec 6 – 7 łyżek
  • cebula ewentualnie 3-4 dag
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie ?

    Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, starannie opłukać i zetrzeć na tarce.

    Wymieszać z mąką, jajem, solą (i ewentualnie ze startą cebulą, jeśli placki mają być wytrawne).

    Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu, biorąc łyżkę stołową masy ziemniaczanej na placek.

    Początkowo rumieni się je z obu stron na silnym ogniu, a następnie dosmaża, na słabym.

    Podajemy placki na gorąco, najlepiej „wprost z patelni”.

    Jeśli placki będziemy podawać na słodko z bitą śmietaną, dżemem, konfiturą lub z cukrem cebuli nie dodajemy!!

    Ale jeśli planujemy podać placki np. ze śmietaną bez cukru, z sosem, z gulaszem lub posypane ziołową solą (tak jem ja i moja córka) to do placków dodajemy cebulę, którą należy utrzeć na tej samej tarce co ziemniaki, oraz pieprz.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553