Składniki potrzebne do przepisu: Rajma masala
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Rajma masala ?
Cebulę, ziemniaki, pomidory umyć obrać i pokroić. Czosnek posiekać.
Do głębszego garnka wrzucić cebulę i poczekać aż się troszeczkę przyrumieni, poczym dodać sporo oleju [nie należy jednak przesadzać, by potrawa nie stała się zbyt tłusta – wszystko z umiarem!].
Do przyrumienionej cebuli dodać sól, oraz posiekane ząbki czosnku.
Następnie posypać wszystko słodką papryką. Dokładnie wymieszać.
Dodać carry, garam masala i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Następnie wrzucić ziemniaki. Dodać tandari masala i wymieszać.
Dodać bazylię i oregano. Cały czas przygotowywania potrawy MIESZAĆ,MIESZAĆ I JESZCZE RAZ MIESZAĆ TAK BY SKŁADNIKI NIE PRZYWIERAŁY DO DNA GARNKA ULEGAJĄC PRZYPALANIU!!!
Dodać pomidory. Mieszając, poczekać aż ziemniaki staną się miękkie [należy co jakiś czas nakłuwać je widelcem sprawdzając ich miękkość].
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać szafran wymieszać i odczekać 2-3minuty.
następnie wlać do garnka obie puszki fasoli [wraz z zalewą!] i gotować. CAŁY CZAS GOTOWAĆ POTRAWĘ NA NIEWIELKIM OGNIU!!!
Kiefdy fasola będzie już bulgotała, cały czas mieszając, dorzucić koperek i natkę pietruszki.
Gotować cały czas mieszając jeszcze przez ok 5-7minut.
UWAGA!
NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z TRADYCYJNYMI INDYJSKIMI PLACKAMI CHAPATTI!!!
SMACZNEGO!