Przepis na Rajma masala

Składniki potrzebne do przepisu: Rajma masala

  • masło 1-1,5 łyżeczki
  • cebula biała 5 szt
  • ziemniaki 7-10 szt
  • czosnek 3-4 ząbki
  • >suszona natka pietruszki 1-2 łyżeczki
  • oregano suszone 0,5 łyżeczki
  • suszona bazylia 1,5 łyżeczek
  • suszony koperek 2 łyżeczki
  • >tandari masala 1 łyżeczka
  • >carry 2 łyżeczek
  • >szafran starty 1 łyżeczka
  • pomidory 3 całe
  • papryka słodka mielona 2-3 łyżki
  • fasola czerwona konserwowa 2 puszki
  • sól 1,5 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Rajma masala ?

    Cebulę, ziemniaki, pomidory umyć obrać i pokroić. Czosnek posiekać.

    Do głębszego garnka wrzucić cebulę i poczekać aż się troszeczkę przyrumieni, poczym dodać sporo oleju [nie należy jednak przesadzać, by potrawa nie stała się zbyt tłusta – wszystko z umiarem!].

    Do przyrumienionej cebuli dodać sól, oraz posiekane ząbki czosnku.

    Następnie posypać wszystko słodką papryką. Dokładnie wymieszać.

    Dodać carry, garam masala i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

    Następnie wrzucić ziemniaki. Dodać tandari masala i wymieszać.

    Dodać bazylię i oregano. Cały czas przygotowywania potrawy MIESZAĆ,MIESZAĆ I JESZCZE RAZ MIESZAĆ TAK BY SKŁADNIKI NIE PRZYWIERAŁY DO DNA GARNKA ULEGAJĄC PRZYPALANIU!!!

    Dodać pomidory. Mieszając, poczekać aż ziemniaki staną się miękkie [należy co jakiś czas nakłuwać je widelcem sprawdzając ich miękkość].

    Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać szafran wymieszać i odczekać 2-3minuty.

    następnie wlać do garnka obie puszki fasoli [wraz z zalewą!] i gotować. CAŁY CZAS GOTOWAĆ POTRAWĘ NA NIEWIELKIM OGNIU!!!

    Kiefdy fasola będzie już bulgotała, cały czas mieszając, dorzucić koperek i natkę pietruszki.

    Gotować cały czas mieszając jeszcze przez ok 5-7minut.

    UWAGA!

    NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z TRADYCYJNYMI INDYJSKIMI PLACKAMI CHAPATTI!!!

    SMACZNEGO!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553