Składniki potrzebne do przepisu: Wytrawne racuszki na zsiadłym kwaśnym mleku
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Wytrawne racuszki na zsiadłym kwaśnym mleku ?
Dokładnie mieszamy mąkę, mleko i żółtka, cukier waniliowy oraz dodajemy szczyptę soli. Z białek ubijamy pianę. Do ciasta dodajemy spirytus lub ocet (aby zbytnio racuszki nie nasiąkały olejem)- delikatnie mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto kładziemy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na kratkę lub kuchenny ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu i przekładamy na półmisek, lub dzielimy na porcje na talerzykach. Na każdą porcję nakładamy konfiturę owocową. Ja dałam konfiturę brzoskwiniową z cytryną, oraz owoce czarnej porzeczki (pozostałe z nalewki) a dla wnuków mus z brzoskwiń.