Przepis na Wytrawne racuszki na zsiadłym kwaśnym mleku

Składniki potrzebne do przepisu: Wytrawne racuszki na zsiadłym kwaśnym mleku

  • >zsiadłe mleko 1 szklanka
  • mąka 15 dag
  • jajka 2 szt
  • cukier waniliowy 1 opak
  • >spirytus 25 2 ml
  • sól
  • >miękkie owoce
  • >konfitura
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Wytrawne racuszki na zsiadłym kwaśnym mleku ?

    Dokładnie mieszamy mąkę, mleko i żółtka, cukier waniliowy oraz dodajemy szczyptę soli. Z białek ubijamy pianę. Do ciasta dodajemy spirytus lub ocet (aby zbytnio racuszki nie nasiąkały olejem)- delikatnie mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto kładziemy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na kratkę lub kuchenny ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu i przekładamy na półmisek, lub dzielimy na porcje na talerzykach. Na każdą porcję nakładamy konfiturę owocową. Ja dałam konfiturę brzoskwiniową z cytryną, oraz owoce czarnej porzeczki (pozostałe z nalewki) a dla wnuków mus z brzoskwiń.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553