Przepis na Paseczki omleta w sosie pomidorowym

Składniki potrzebne do przepisu: Paseczki omleta w sosie pomidorowym

  • masło 25 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 4 sztuki
  • mleko 150 ml
  • ser cheddar 75 g
  • pomidory z puszki 450 g
  • rozmaryn 1 łyżka
  • wywar warzywny 150 ml
  • parmezan 60 g
  • >chrupiąca bagietka 1 sztuka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 45 min.
    Czas gotowania: 20 min.
    Czas pieczenia: 10 min.

     

    jak przyrządzić Paseczki omleta w sosie pomidorowym ?

    Masło rozpuścić na patelni. Dusić na nim posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek przez 5 minut, do zarumienienia. Jaja rozbełtać z mlekiem i przelać na patelnię do mieszanki z cebuli i czosnku. W czasie zapiekania mieszanki z jaja podnosić gotowe już brzegi ciasta, by pozostała ilość płynnej masy mogła spłynąć na dno patelni.

    Prawie gotowe ciasto posypać serem cheddar i zapiekać jeszcze przez 5 minut, odwracając po jednym razie na każdą ze stron, aż cały omlet stanie się złotobrązowy. Zdejmujemy go z patelni, i składamy na pół. Pomidory posiekane w kostkę, rozmaryn i wywar z warzyw umieszczamy na patelni i zagotowujemy, przez cały czas mieszając! sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje.

    Omlet kroimy w paski, przekładamy do sosu i podgrzewamy przez 4 minuty. Gotową potrawę posypujemy startym parmezanem i podajemy z podpieczoną bagietką.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553