Przepis na Galaretka gotowana z porzeczek

Składniki potrzebne do przepisu: Galaretka gotowana z porzeczek

  • porzeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Galaretka gotowana z porzeczek ?

    W przepisie możemy użyć porzeczki czarne, czerwone albo mieszane z dodatkiem agrestu.

    Umyte owoce włożyć do naczynia, wlewając na dno maleńką ilość wody dla ochrony przed przypaleniem, doprowadzić do wrzenia. Natychmiast przetrzeć owoce przez sito, zmierzyć ilość przecieru.

    Zagotować, a następnie wsypać cukier i gotując zbierać tworzącą się na powierzchni pianę. Zlewać do wymytych i wygotowanych słoików wtedy, gdy kropla galaretki wylana na oziębiony talerzyk nie rozlewa się, lecz tężeje. Słoiki od razu dokręcić.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553