Przepis na Zakwas buraczany

Składniki potrzebne do przepisu: Zakwas buraczany

  • woda 1 L
  • >buraki ćwikłowe 1/2 kg
  • cukier 1/2 łyżki
  • >skórka z ciemnego chleba 5 dkg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5dni
    Czas przygotowania: 5 dni

     

    jak przyrządzić Zakwas buraczany ?

    Buraki wyszorować, opłukać, cieniutko obrać i poszatkować na tarce o małych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki. Następnie włożyć do słoja, zalać letnią, przegotowaną wodą i dodać cukier. Aby przyspieszyć proces kwaszenia należy dodać jeszcze skórkę z chleba. Przykryć gazą, obwiązać i pozostawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach kwas zlać do butelek i zakorkować. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556