Przepis: Boczniakowe łazanki z zielonym groszkiem
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćBoczniakowe łazanki z zielonym groszkiem ?
W rondlu stapiamy masło, mieszamy je z mąką.
Do takiej jasnej zasmażki przekładamy groszek wraz z zalewą, starannie całość mieszamy i zagotowujemy.
Przyprawiamy do smaku solą i cukrem.
Boczniaki myjemy osuszamy, kroimy na kwadraty lub w romby (aby wyglądem przypominały łazanki).
Cebulę obieramy, kroimy w niezbyt grubą kostkę.
Na patelnię z rozgrzanym olejem delikatnie wkładamy boczniaki i cebulę – smażymy, mieszając 8-10 minut, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie przekładamy do rondla z groszkiem, mieszamy z zieleniną (świeże zioła możemy zastąpić suszonymi) i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy na gorąco z ryżem lub makaronem.