Przepis: Flaczki rybne
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Jak przygotowaćFlaczki rybne ?
Rybę rozmrozić jedynie na tyle aby dało się ją pokroić w słupki tak jak się kroi flaki (tylko nieco grubiej)skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć mąką. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i pokrojone w słupki pietruszkę i seler, oraz drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny pieczarki. Udusić z dodatkiem kilku łyżek wody. Następnie dolać 2 szklanki rosołu z kostki i ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dodać do jarzyn i wymieszać. Doprawić do smaku tak jak przyprawia się flaki. Na reszcie tłuszczu usmażyć filety i dodać do jarzyn i kilka minut razem podgrzewać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.