Przepis: Flaczki z ciasta naleśnikowego na rosole
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćFlaczki z ciasta naleśnikowego na rosole ?
Mięso umyć i zalać wodą (około 1 l), doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około godziny. Zdjąć szumowinę. Dodać przyprawy, ok. 1/4 łyżeczki soli, umyte warzywa: marchew, pietruszka, seler, , por, mała łodyżka selera naciowego, cebula, (cebulę możemy przypiec na złoty brąz na suchej patelni). Rosół powinien sobie mrugać do 1, 5 – 2. W razie potrzeby dolewamy wodę (zimną). Rosół przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku. Miękkie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na wąskie paseczki, dodajemy do rosołu. Warzywa korzeniowe – marchew, pietruszkę i seler również kroimy na cienkie paseczki i dodajemy do rosołu. Ze składników na naleśniki wyrabiamy ciasto gęstości śmietany i pieczemy/smażymy krążki naleśnikowe. Po ostygnięciu krążki kroimy na pasy szerokości 6 – 7 cm i kroimy je w paski szer ok 0, 5 – 1 cm. Rozkładamy na talerze i zalewamy gorącym rosołem.