Przepis: Kotlety mielone wołowe z ziołami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Kotlety mielone wołowe z ziołami?
Tartą bułkę zalać zimnym mlekiem, odstawić na 3 – 4 minuty, żeby napęczniała. Opłukać zioła i drobniutko posiekać (ich ilość i rodzaj można dobierać według gustu – podane u góry ilości są jedynie sugestią). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z odrobiną soli. Do mięsa dodać namoczoną bułkę i wyrabiać przez kilka minut, aż mięso przestanie się lepić do ręki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zioła, czosnek, posiekaną cebulę i wyrabiać tylko tyle, żeby wymieszać je z mięsem. Odstawić na 5 minut. Dłońmi formować podłużne, małe kotlety. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron na niezbyt silnym ogniu.