Przepis: Królik duszony z pieczarkami na święta
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Królik duszony z pieczarkami na święta?
Królika natrzeć czosnkiem roztartym z solą i zalać zsiadłym mlekiem (lub serwatką). Włożyć na 24 godziny do lodówki. Wyjąć mięso z zalewy, starannie wytrzeć, obrać z błon, oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką, zagotować i doprawić. Podawać z kaszą kuskus lub kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej.