Przepis: Naleśniki z ziołami i warzywami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Naleśniki z ziołami i warzywami?
W misce wymieszać jajka i mleko. Na patelni stopić masło. Do mleka dodać stopniowo mąkę i trzepaczką wyrobić masę na ciasto. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodać płynne masło. Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, odsączyć, posiekać i wymieszać z ciastem. 40 g sklarowanego masła odstawić na bok, resztę pogrzać na patelni, zalać warstwą ciasta i smażyć naleśniki na złotobrązowo.
Warzywa oczyścić, cebulę i pomidory oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na połówki, ser brie na małe kawałki.
Brokuły podzielić na różyczki, blanszować 3-4 min. w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę zrumienić na 40 g sklarowanego masła. Dodać do tego pieczarki, podsmażyć i zalać winem. Wrzucić resztę warzyw i ser. Doprawić do smaku.
Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć na pół i piec około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.