Przepis: Pasztet z pieczarek
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Pasztet z pieczarek?
Ugotować ryż na sypko i odstawić do ostudzenia. Orzechy posiekać, cebulę i czosnek, obrać, posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i poszatkować. Wymieszać razem pieczarki, cebulę, czosnek, orzechy oraz tymianek; masę podzielić na dwie części. W rondlu rozgrzać połowę masła, dodać pierwszą porcję pieczarek i smażyć, aż odparuje sok, a pieczarki zaczną się rumienić. Tak samo postąpić z pozostałymi grzybami. Następnie połączyć usmażone pieczarki z ryżem, dodać roztrzepane widelcem jaja, śmietankę, sól oraz pieprz; dokładnie wszystko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć pasztet i pec ok. 60 minut.