Przepis: Pikantne pieczone żeberka
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Pikantne pieczone żeberka?
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Natrzeć solą, majerankiem i kminkiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Przygotować sos: keczup połączyć z miodem, musztardą, sosem sojowym, olejem i wódką. dodać pół szklanki wody z rozmieszaną mąką ziemniaczaną.
Doprawić rozgniecionym czosnkiem, pieprzem oraz tabasco. Połową przygotowanego sosu zalać żeberka i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 50-60 minut.
W czasie pieczenia żeberka kilkakrotnie obrócić i często polewać resztą sosu, a potem sosem z pieczenia. Podawać z frytkami.