Jak przyrządzić Powidła ze śliwek?

Przepis: Powidła ze śliwek

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.

Jak przyrządzić Powidła ze śliwek?

Usunąć pestki i pokroić śliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Gdy będą już dobrze rozgotowane dodać cukier i smażyć jeszcze 2 godziny na minimalnym ogniu.

Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz). 20 min. przed końcem dodać skórkę z pomarańczy i śliwowicę.

Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcać.

Pasteryzować 15 min.

Ilość cukru zależy od dojrzałości śliwek i własnych upodobań.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556