Składniki potrzebne do przepisu: Bułki kokosowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Bułki kokosowe ?
Drożdże rozpuszczamy w letnim zwykłym mleku z odrobiną cukru. Czekamy aż zaczną bąbelkować.
Łączymy mleko kokosowe z ekstraktem waniliowym oraz roztrzepanym jajkiem.
W misce od robota mieszamy mąkę, wiórki kokosowe,
cukier i sól. Łączymy mokre z suchymi składnikami oraz dodajemy masło i wyrabiamy. Ja robiłam to w robocie kitchen aid ale możecie to zrobić ręcznie. Niestety trzeba je dość długo wyrabiać. Ciasto ma być elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie objętości – około 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 części i z każdej robimy wałeczek który zwijamy w ślimaka – końcówkę chowamy pod spód.
Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia i podwojenie objętości – około 45 minut.
Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 220’C. Studzimy na kratce.