Przepis na Ciasto „Cudeńko”

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto „Cudeńko”

  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 6 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto „Cudeńko” ?

    Ciasto:

    Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka , kakao oraz mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180*C.

    Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

    Masa:

    Odlewamy pół szklanki mleka a, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Następnie żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę ziemniaczaną i pól szklanki mleka.

    Wszystko wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy z tego budyń, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy margarynę i dodajemy przestudzony budyń.

    Przełożenie ciasta:

    ciasto – masa – druga część ciasta – zalewamy polewą czekoladową wg własnego sprawdzonego przepisu.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556