Składniki potrzebne do przepisu: Domowe mleko kokosowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 150 min.
jak przyrządzić Domowe mleko kokosowe ?
Odmierzam wiórki kokosowe, przekładam je do wysokiego plastikowego lub szklanego pojemnika i zalewam je wrzącą wodą w ilości 1,5 szklanki. Wiórki z wodą mieszam i zostawiam pod przykryciem na minimum dwie godziny a najlepiej na całą noc, po wystygnięciu można przełożyć je do lodówki.
Rano do wiórek z wodą dolewam jeszcze ok. 0,5 szklanki wrzącej wody i ponownie na chwilę odstawiam. Po ok. 15 minutach przy użyciu blendera ręcznego miksuję wiórki z wodą intensywnie przez ok. 5 minut.
Tak powstałe mleko przecedzam i odciskam przez drobne sitko, lub przez gazę. Odsączone wiórki ponownie zalewam ok. 1 szklanką wody i po odczekaniu ok. 15 minut ponownie je miksuję blenderem ręcznym.
Ponownie też je przelewam i odsączam. Przechowuję w lodówce.