Składniki potrzebne do przepisu: Dżem wiśniowy
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas gotowania: 20 min.
jak przyrządzić Dżem wiśniowy ?
Wiśnie umyj i przebierz, usuń ogonki a następnie wydryluj.
Wrzuć do szerokiego garnka o grubym dnie, dodaj cukier i przesmaż.
Wystudź.
Na drugi dzień można wiśnie zmiksować jeśli chcemy otrzymać gładki dżem bez widocznych owoców.
Ja postanowiłem zrobić dżem z kawałkami owoców.
Przygotuj słoiki: wyszoruj porządnie, sprawdź nakrętki.
Wyparz słoiki wrzątkiem.
Zimne wiśnie wymieszaj z żelfixami (można oczywiście zrobić dżem bez dodatku żelfixu, wtedy jednak trzeba owoce długo smażyć, a wtedy traci się większość witamin) i gotuj 2-3 minuty.
Nalewaj gorący dżem do gorących słoików i szybko zakręcaj.
Odstaw na ręczniku, przykryj kocem i zostaw do wystudzenia.
Przed wyniesieniem do spiżarni sprawdź czy wszystkie słoiki ‘złapały’.