Przepis na Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Składniki potrzebne do przepisu: Dżem z aronii, jabłek i gruszek

  • >aronia 1 kg
  • gruszki konferencje 1 kg
  • jabłka antonówki 1 kg
  • cukier 0,5 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Dżem z aronii, jabłek i gruszek ?

    Aronie zbieram z krzaczka i wkładam do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię zalać 1 szkl. wrzątku i gotować 15 min.

    Dodać połowę jabłek i połowę gruszek, cukier i gotować wszystko 30 min. Pozostawić w garnku na 1 dzień.

    Następnie dodać resztę jabłek, gruszek i gotować, aż masa nabierze szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmować powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).

    Gorący dżem nakładamy do słoików, pasteryzujemy ok 15 minut, słoiki stawiamy do góry dnem, następnie odwracamy słoiki by „zassały.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556