Przepis na Fale Dunaju

Składniki potrzebne do przepisu: Fale Dunaju

  • margaryna 1 kostka
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 30 dag
  • proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • jajka 5 szt
  • jabłka 2-3 szt
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • mleko 1/2 L
  • >wódka 1 odrobina
  • żółtko 1 szt
  • masło 1 kostka
  • >polewa czekoladowa 1 do dekoracji
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Fale Dunaju ?

    Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.

    Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Ubijamy białka. Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą. Wymieszać.

    Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.

    Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.

    Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.

    Masa budyniowa:

    1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru. Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka – przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

    Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem. Mieszać na jednolitą masę. Dodać wódki.

    Masę rozprowadzić na cieście. Gdy stwardnie polać polewą czekoladową.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556