Składniki potrzebne do przepisu: Fasolka po bretońsku
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Fasolka po bretońsku ?
Fasolkę namoczyć przez noc (wody mniej więcej 2 razy tyle co fasolki). Rano odlać ok. 4 cm wody, zacząć gotować (osolić ok. 2 łyżki pod koniec gotowania). Na patelni usmażyć boczek, następnie kiełbaski pokrojone w kostkę i następnie cebulkę na złoty kolor. Wszystkie te składniki przełożyć do rondelka, zalać wodą i gotować na malutkim ogniu. Dodać 2 kostki bulionowe oraz liście laurowe. Gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. po ok. pół godz. dodać koncentrat (więcej niż pół słoiczka) i wszystkie przyprawy. gotować jeszcze 5-10 min. Osolić fasolkę, po czym dodać sos. Gotować. Przed końcem zagęścić sos mąką (do szklanki z mąką dodać trochę wody, dokładnie wymieszać i wlać do fasolki przez sitko). Po zgęstnieniu sosu można podawać. SMACZNEGO