Przepis na Fasolka po bretońsku

Składniki potrzebne do przepisu: Fasolka po bretońsku

  • mąka 1 do zagęszczenia sosu
  • >czosnek mielony 1 do smaku
  • koncentrat pomidorowy 200 g
  • majeranek 1 szczypta
  • imbir mielony 1 szczypta
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • papryka ostra 1 szczypta
  • liść laurowy 2 listki
  • fasola Jaś 1 kg
  • >cienka kiełbaska 2 sztuk większych
  • boczek wędzony 1 kawałek
  • cebula 2 duże szt
  • kostka bulionowa drobiowa 1 szt
  • kostka rosołowa wołowa 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Fasolka po bretońsku ?

    Fasolkę namoczyć przez noc (wody mniej więcej 2 razy tyle co fasolki). Rano odlać ok. 4 cm wody, zacząć gotować (osolić ok. 2 łyżki pod koniec gotowania). Na patelni usmażyć boczek, następnie kiełbaski pokrojone w kostkę i następnie cebulkę na złoty kolor. Wszystkie te składniki przełożyć do rondelka, zalać wodą i gotować na malutkim ogniu. Dodać 2 kostki bulionowe oraz liście laurowe. Gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. po ok. pół godz. dodać koncentrat (więcej niż pół słoiczka) i wszystkie przyprawy. gotować jeszcze 5-10 min. Osolić fasolkę, po czym dodać sos. Gotować. Przed końcem zagęścić sos mąką (do szklanki z mąką dodać trochę wody, dokładnie wymieszać i wlać do fasolki przez sitko). Po zgęstnieniu sosu można podawać. SMACZNEGO

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556