Przepis na Indyk po turecku palce lizać

Składniki

Oto lista składników, które będziesz potrzebować:

  • 1 średniej wielkości indyk (około 3 kg)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka wywaru z kurczaka
  • 1 cytryna, sok i skórka
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g migdałów
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

1. Przygotowanie Indyka

  1. Indyka dokładnie umyj i osusz.
  2. W dużym garnku lub naczyniu do pieczenia rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć indyka i obsmaż z każdej strony na złoto.
  3. Wyjmij indyka i odstaw na bok.

2. Smażenie Cebuli i Czosnku

  1. Do garnka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je aż do momentu, gdy staną się miękkie i złociste.

3. Przygotowanie Sosu

  1. Dodaj pastę pomidorową oraz wszystkie przyprawy: cynamon, kumin, kardamon, imbir, sól i pieprz. Smaż mieszankę przez kilka minut, aż aromaty się uwolnią.
  2. Wlej wywar z kurczaka, sok z cytryny, skórkę z cytryny i miód. Starannie wymieszaj wszystkie składniki.

4. Duszenie Indyka

  1. Wróć indyka do garnka z sosem. Przykryj go i dus przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
  2. Co jakiś czas polewaj go sosem.

5. Dodatki

  1. W międzyczasie namocz suszone morele w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie odcedź je.
  2. Na suchej patelni podpraż migdały.
  3. Po upływie 1,5 godziny, wyjmij indyka z piekarnika i posyp go migdałami i morelami.
  4. Gotowe danie udekoruj świeżą pietruszką.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556