Składniki potrzebne do przepisu: Jarzynowe rózności w zielonej galarecie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Jarzynowe rózności w zielonej galarecie ?
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie wymieszać z gorącym wywarem zagotowanym z listkami laurowymi, gorczycą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po 30 minutach przecedzić i odstawić. Pieczarki umyć oczyścić zalać winem i sokiem z cytryny. Zagotować następnie odsączyć. Fasolkę oczyścić. Kalafiora i brokuły podzielić na różyczki. Selera pokroić. Pora naciąć w wzdłuż oddzielić liście. Marchew oskrobać. Wszystkie warzywa ugotować osobno w lekko osolonym wrzątku. Potem na moment włożyć do zimnej wody i odsączyć. Wąską formę wyłożyć folią. Liście pora zanurzać w zastygniętej galarecie i wykładać nimi formę, powinny po bokach wystawać (układać w poprzek)z formy. Nieco galarety wylać na dno. Wzdłuż dłuższych boków formy układać warzywa, tak aby ostatnią warstwę po bokach wypełniły brokuły, kalafior a środek pieczarki. Kolejne warstwy zalewać galaretą. Przykryć wystającymi liśćmi pora i jeszcze raz zalać wszystko galaretą. Wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wyjąć z lodówki odwrócić formę i okładać ścierką umoczoną w gorącej wodzie, aż galareta oddzieli się od formy. Wyśmienicie smakuje ze smażonymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu i ziół.