Składniki potrzebne do przepisu: Leniwy bigos
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Leniwy bigos ?
Cebulkę kroimy w księżyce lub jak kto woli (im mniejsza tym krócej będzie dostrzegalna w konsystencji). Wsypujemy na lekko naoliwione dno garnka (wystarczy cienka warstwa). Dusimy do oszklenia pod przykryciem lub bez jaką kto woli. Następnie dodajemy mięsko – wymieniłem tylko mielone ale na końcu dodam jak użyć innego w tym zestawieniu. Mięso dusimy aż uzyska właściwy kolor (chodzi o to by było upieczone/ugotowane) i w międzyczasie rozdrabniamy je na jak najmniejsze kawałeczki.
Po tym zabiegu musimy zająć się kapustą kiszoną. Połowę po prostu wybieramy, a drugą musimy przepłukać (chodzi o kwaśność – jeśli ktoś lubi bardzo kwaśne polecam zachować sok z kapusty by uzupełnić braki). Obie porcje wrzucamy na mięso i mieszamy by uzyskać dość dobrze rozłożone składniki.
Następnie dusimy całość by kapusta troszkę zmiękła, a następnie dodajemy przecier – w moim przypadku wystarcza jeden na taki rozkład składników. Proszę się nie bać, koloru nabierze gdy wszystko się zagotuje ładnie po wymieszaniu.
W każdym etapie dodawania składników należy dodać vegety, pieprzu i chili (plus jeśli ktoś ma przyprawę do dań z kapusty – ale nie za dużo).