Przepis na Naleśniki po meksykańsku a’la burrito

Składniki potrzebne do przepisu: Naleśniki po meksykańsku a’la burrito

  • >mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo – wołowe 70 dkg
  • cebula 2 duże sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • >fasolka czerwona konserwowa 2 puszki
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 30% ok 3-5 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • >chilli do smaku
  • olej do smażenia
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Naleśniki po meksykańsku a’la burrito ?

    1. Mąkę z wodą, mlekiem, jajkami, proszkiem do pieczenia, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz resztą przypraw i olejem połączyć mikserem na gładką masę.

    Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki.

    2. Cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju na złoty kolor, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek i całość przesmażyć, następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy (lub np fix do potraw meksykańskich)

    Wszystko wymieszać i dusić ok. 15 min na małym ogniu pod przykryciem.

    3. Do każdego naleśnika nałożyć farsz i zwijać w rulony.

    UWAGA!!!!

    Jeżeli chcemy,żeby były duże i bardziej sycące owijamy w dwa nałożone na siebie w połowie naleśniczki.

    4. Przecier z kartonika przelać do rondelka, wkruszyć kostkę mięsną, zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie oraz ketchup. Całość zagotować i przyprawić do smaku przyprawami wedle uznania.

    Zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie.

    5. Nadziane mięsnym farszem naleśniki układać obok siebie w naoliwionym żaroodpornym naczyniu, polać przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem.

    Zapiekać w temp. 200 stopni ok. 10-15 min.

    Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 naprawdę dużych podwójnie owiniętych naleśników.

    Smacznego!!!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556