Składniki potrzebne do przepisu: Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas smażenia: 10 min.
jak przyrządzić Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem ?
Ciasto na naleśniki:
Wodę zamieszać z jajkiem. Dodać obie mąki i sól. Na koniec oliwę. Zmiksować/zamieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 30 minut.
Po tym czasie smażyć z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej beztłuszczowo albo dodać oliwę na pierwsze smażenie, później tłuszcz już nie powinien być potrzebny.
Farsz:
Por przekroić wzdłuż a następnie w półkola. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski. Umieścić na patelni i podsmażyć na średnim ogniu. Na początku na suchej patelni, ale w trakcie podlać odrobiną wody.
Po ok. 10 minutach dodać mleko i zamieszać. Dusić na średnim ogniu.
Czosnek drobno posiekać i dodać do porów.
Gotować, aż mleko się zredukuje – nie całkowicie. Por i cukinia muszą nasiąknąć mlekiem.
Gdy mleko będzie już bardziej gęste, dodać mąkę pełnoziarnistą. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach dodać masło i wszystko wymieszać. Gdy się rozpuści, ściągnąć z ognia.
Czosnek ponownie drobno posiekać.
Płaty łososia natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, trochę zwykłym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Skropić dodatkowo delikatnie cytryną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć łososia i przykryć również folią aluminiową.
Zapiekać rybę przez ok. 20 minut.
U mnie do momentu, gdy na rybie pojawił się wytopiony tłuszcz. Rybę wyciągnąć i odstawić.
Gdy łosoś już lekko przestygnie, należy go rozdrobnić na kawałki – powinny one ładnie od siebie odchodzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą.
Na naleśniki nałożyć najpierw farsz z porów. Posypać odrobiną tymianku i dodać trochę posiekanej natki pietruszki. Na to układamy łososia i zwijamy naleśniki.
Tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Jogurt mieszamy z solą i pieprzem.
Nakładamy na naleśniki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naleśniki zapiekamy przez ok. 25 minut.
Posypujemy świeżą natką pietruszki.