Składniki potrzebne do przepisu: Pasztet
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 20min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas gotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 60 min.
jak przyrządzić Pasztet ?
Cielęcinę i wieprzowinę pokroić w kawałki i włożyć do rondla wraz z cebulą oraz suszonymi grzybami. Dodać szklankę wody, gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać słoninę i jeszcze gotować 30 minut z listkami laurowymi, pieprzem.
Wątróbkę zalać wywarem z duszonego mięsa i dusić około 15 minut.
Do duszonego mięsa włożyć wątróbkę, bułki pokrojone w kostkę i dusić jeszcze przez 15 minut, dodać resztę przypraw.
Po rozgotowaniu się tej masy, gdy przestygnie, zmielić dwukrotnie.
Do masy dodać jajka, wymieszać, doprawić do smaku.
Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej masę, powierzchnię wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec około 1 godzinę. W temperaturze 180.
Upieczony pasztet ostudzić, zupełnie zimny wyciągnąć z formy.