Przepis na Pączki Basi

Składniki potrzebne do przepisu: Pączki Basi

1 do głębokiego smażenia
  • wódka 50 ml
  • 10 dag 10 dag 5 dag 1/4 L 1 sztuka
  • żółtka 5 szt
  • 1/2 kg

     

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia:
    Czas przygotowania: 30 min

     

    jak przyrządzić Pączki Basi ?

    Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki, cukru i szklanką mleka, postawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną wlać do miski z mąką, dodać utarte z cukrem żółtka, dodać alkohol i wanilię, wyrobić ciasto. Dodać roztopioną margarynę, wyrobić i postawić do wyrośnięcia. Formować małe pączki nadziewając konfiturą. Układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy wyrosnąć smażyć w gorącym tłuszczu. Po włożeniu pączków garnek przykryć, następnie odkryć, odwrócić pączki i dosmażyć z drugiej strony w odkrytym garnku. Lukrować jeszcze gorące a następnie posypać siekanymi orzechami lub skórką pomarańczową.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556