Przepis na Pieczone pierogi drożdzowe z szpinakiem

Składniki potrzebne do przepisu: Pieczone pierogi drożdzowe z szpinakiem

do smarowania 1 szt

 

Czas przygotowania przepisu:

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz

 

jak przyrządzić Pieczone pierogi drożdzowe z szpinakiem ?

Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże, rozcieramy. Wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia – a zostawiłam na pół godziny.

Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól. Wlewamy rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto dolewając masło. Ja wyrabiałam je w robocie kitchen aid, aż do momentu gdy odchodziło od ścianek. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia – około 40 minut.

Szpinak wrzucamy na patelnie i odparowujemy go. Przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Dodajemy ser ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Ser mozzarellę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wsypujemy do szpinaku i mieszamy.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje i rozpłaszczamy robiąc z niej kółko. Nakładamy porcje farszu i zlepiamy, albo w formę bułeczki, że farsz jest w środku albo jak ja to robiłam zlepiając przeciwległe boki a z boku zostawała nie zlepiona część.

Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i zostawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200’C i wkładamy pierogi na 20-30 minut. Pieczemy do czasu zarumienienia.

Ja kilka posypałam startą mozzarellą pod koniec pieczenia.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556