Składniki potrzebne do przepisu: Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
jak przyrządzić Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym ?
Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórkę w krateczkę, posolić, natrzeć papryką i posypać pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać patelnię teflonową i ułożyć piersi nadkrojoną skórką do dołu. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, aż piersi się zrumienią i puszczą tłuszczyk. Wlać 1/2 litra soku pomarańczowego, dusić pod przykryciem około 20 min. Wyjąć na półmisek, mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki soku pomarańczowego, wlać do sosu
i zagotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą
i pieprzem cytrynowym. Piersi pokroić i polać sosem. Smacznego.