Składniki potrzebne do przepisu: Powidła śliwkowe które same się smażą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Powidła śliwkowe które same się smażą ?
Śliwki drylujemy i wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy ocet ( dowiedziałam się że to dla konsystencji i koloru). Zostawiamy to wszystko na noc. Na dnie będzie sok i dzięki temu nasze powidła się nie będą przypalały.
Rano stawiamy na mały gaz i uwaga
NIE WOLNO DO NICH WŁOŻYĆ ŁYŻKI – NIE MIESZAMY ICH WCALE!
Smażymy powidła 3 godziny i tylko mieszamy garnkiem w kółko. Ja smażyłam je trzy dni tak po dwie godziny i odstawiałam.
Gorące nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Kładziemy do góry nogami i przykrywamy do ostygnięcia.